Sensommar på torpet

augusti 27 Kommentarer inaktiverade för Sensommar på torpet Category: Här är mitt liv!

Sommaren har allting. Den vaknar, grönskar, mognar. Den strålar, dimmar och regnar. Man drömmer om allt som är möjligt och exklusivt under sommardagarna men drömmarna kanske inte alltid går att förverkliga. Min första sommar på torpet som bofast var mycket präglad av sjukdom som gjorde mig helt handikappad. Att fortsätta att kämpa och att inte ge upp är goda råd som jag fått av många människor men även om man håller med om det finns det gränser för hur mycket man orkar hålla humöret och viljan uppe. Jag är som ni vet en person som tror på vetenskapen och det visade sig att läkarkonsten hade ett ess i rockärmen. Efter att jag har fått en amerikansk medicin känns allting mycket bättre och jag kan skippa rullstolen och gå själv. Jag fick sluta med hemtjänst och färdtjänst och får nu möjlighet att köra själv och även dammsuga och fixa disk och mat. Nu håller jag på att träna upp mig mentalt och kroppsligt. Snart är jag redo att ta mig an alla ny och gamla projekt som väntar på gården.

Sensommarens färger och dofter är överväldigande. På kvällen doftar skogen av ljungens honung och lingonen lyser röda och doftar frisk syra. Skogen är så tyst nu. Syrsorna spelar om det är en varm kväll. Fåglarnas ungar spökar runt i träd och buskar. Hackspetten har återvänt och ropar sitt ensamma auick, auick, auick.

Häromnatten flög en nattskärra förbi fönstret, lite skrämmande men ändå en upplevelse. När jag har svårt att sova går jag ut på trappstenen och tittar på stjärnorna. Det finns inte fler stjärnor någonstans än på Bäckaryd.

Bästa sommarsakerna:

  • Klippa gräs. Orkar jag bara ta mig ut till gräsklipparens garage så väntar en underbar stund. Jag ser ut som en riktig lantstolle när jag med ett stort leende på läpparna och Valtrakepsen på huvudet kör runt, runt.
  • Åka och prova nya fika- eller lunchställen. I sommar har mina favoriter varit Sussies hemlagade i Flattinge och Lantcaféet i Ör. Och ganska många gånger har jag varit på Gästgivaregården i Ljungby och ätit middag.
  • Frukt och bär. Jordgubbar, det senaste paketet köpte jag i torsdags. Hallon, hela skogen och hela Bäckaryd var fylld med hallon. Visserligen små men så många. Varje kväll avslutades kattpromenaden med hallonätning bakom förrådet. Blåbär fanns det inga i vår trakt, förutom dom som vi fick på den planterade amerikanska blåbärsbusken. Jag kan inte fatta hur sådana stora konstiga blåbär kan smaka precis som vanliga blåbär. Oerhört praktiskt. Nu såg jag att det fanns självplock på odlade blåbär någonstans här i trakten, det kanske jag kan utnyttja nästa år. Ett extra plus är att dom växer på lite lagom höjd för onda ryggar. Persikor. I år har det funnits perfekt mogna persikor i affären. Saftiga, söta och vackra. Jag har ätit en varje dag.

Dåliga saker på sommaren:

  • TV-programmen. Funderar allvarligt på att pausa mitt TV-abonnemag nästa sommar eftersom det är frustrerande att ha typ 30 kanaler som inte visar någonting. Tyckte nästan det var bättre förra sommaren när jag hade bara 1,2,4 och Kunskapskanalen. Och billigare!
  • Fuktig värme. Från kronprinsessans födelsedag och en månad framåt är det rötmånad vilket inte bara påverkar maten utan också människor. Jag tycker det är outhärdligt ute och nästan likadant inne när luftfuktigheten närmar sig 100 procent. Mattias påstår att det beror på att vi, t ex Erika och jag, inte kan svettas utan vi kokar sönder inifrån. Blir det för jobbigt får man flytta in i stora stugan där det alltid är svalt och torrt.
  • Bada. En så bra idé men så svår att verkställa. Tanken på att efter en lång dag på dialysen packa in sig i bilen en gång till och köra till en badplats får mig att vägra. Sedan sitter jag här när sommaren är slut och ångrar mig jättemycket. Jag borde bara ha gjort det helt enkelt. Jag borde haft bikini och handduk liggande i bilen eller i ryggsäcken. Man skäms när man inte har badat en enda gång. Därför är badtvånget på sommaren en dålig sak.

Tack kära läsare att du fortsätter att läsa min blogg. Jag lovar ingenting, men min förhoppning är att kunna skriva mer och oftare under den kommande hösten.
Som vanligt: E-posta eventuella kommentarer till mig!
Kram – Anneli-

Share

Comments are closed.